Συχνές Ερωτήσεις

Βρετανία

Χρειάζομαι visa για σπουδές στη Βρετανία;

Ναι, από την 1/1/21 όσοι επισκέπτονται τη Βρετανία για οποιονδήποτε λόγο, χρειάζονται visa. Εξαιρούνται όσοι βρίσκονταν στη Βρετανία πριν την 31/12/20 και έχουν κατοχυρώσει Pre-Settled status.

Μπορώ να ζητήσω φοιτητικό δάνειο;

Όχι, για τους νέους φοιτητές δεν ισχύει πλέον το φοιτητικό δάνειο ούτε για πτυχιακές ούτε για μεταπτυχιακές σπουδές. Εξαιρούνται όσοι βρίσκονταν στη Βρετανία πριν την 31/12/20 και έχουν κατοχυρώσει Pre-Settled status.

Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες;

* 1η Σεπτεμβρίου, έναρξη κατάθεσης των νέων αιτήσεων.
* 15η Οκτωβρίου καταληκτική ημερομηνία για αιτήσεις σε Οξφόρδη και Κέιμπριτζ καθώς και σε Ιατρικές – Οδοντιατρικές και Κτηνιατρικές σχολές.
* 15η Ιανουαρίου καταληκτική ημερομηνία για τις εμπρόθεσμες αιτήσεις.
* 30η Ιουνίου καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων UCAS
* 1η Ιουλίου έναρξη Clearing

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις εισαγωγής;

* Για πτυχιακές σπουδές, Απολυτήριο σχετικής κατεύθυνσης από 16 έως και 19 (εξαρτάται από το πανεπιστήμιο) και πιστοποίηση Αγγλικής γλώσσας με πτυχίο Cambridge (advanced) ή IELTS με σκορ 6.0. Κάποιες σχολές ενδέχεται να ζητήσουν και βαθμούς πανελληνίων.
* Για μεταπτυχιακές σπουδές, Πτυχίο από 6.0 και πάνω και πιστοποίηση Αγγλικής γλώσσας με πτυχίο Cambridge (advanced) ή IELTS με σκορ 6.5

Αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών

Σε ποιες χώρες μπορώ να σπουδάσω στην Αγγλική γλώσσα;

Αγγλόφωνα προγράμματα θα βρεις στην Ιρλανδία και Ολλανδία (σχεδόν όλες οι ειδικότητες), στην Ιταλία, στη Δανία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στη Βουλγαρία και αλλού.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εισαγωγής;

Για πτυχιακές σπουδές, Απολυτήριο σχετικής κατεύθυνσης από 15 και πάνω και πιστοποίηση Αγγλικής γλώσσας με πτυχίο Cambridge (advanced) ή IELTS με σκορ 6.0.

Για μεταπτυχιακές σπουδές, Πτυχίο από 6.5 και πάνω και πιστοποίηση Αγγλικής γλώσσας με πτυχίο Cambridge (advanced) ή IELTS με σκορ 6.5

Ποιο είναι το ύψος των διδάκτρων;

Στις χώρες της ευρωπαϊκής κοινότητας τα ετήσια δίδακτρα των δημόσιων πανεπιστημίων είναι σχετικά χαμηλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Ιρλανδία – 3.500€,
Ολλανδία – 2.200€,
Ιταλία 1.200€
και περίπου στα ίδια επίπεδα ή και χαμηλότερα στις υπόλοιπες χώρες.