Κόστος Σπουδών

Γενικά

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε τον οικονομικό προγραμματισμό σας τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης των σπουδών σας στις Η.Π.Α. Υπολογίστε όλες τις πιθανές πηγές οικογενειακού ή προσωπικού εισοδήματος, καθώς και άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως υποτροφίες και κληροδοτήματα.

Κόστος σπουδών

money
Εκ πρώτης όψεως, η φοίτηση στις Η.Π.Α. φαίνεται ακριβή. Ωστόσο, η υψηλή ποιότητά της αποπληρώνει τη χρηματική επένδυση σε αυτή. Προσθέστε στα πανεπιστημιακά σας έξοδα (δίδακτρα, άλλες χρεώσεις, εκπαιδευτικό υλικό, βιβλία) το αντίστοιχο κόστος διαβίωσης (φαγητό, στέγη, ταξίδια, μεταφορικά, μικροέξοδα, τηλέφωνα), ώστε να γνωρίζετε εκ των προτέρων πόσο περίπου θα σας κοστίσουν οι σπουδές σας για τέσσερα χρόνια. Έχει, επομένως, μεγάλη σημασία να υπολογίσετε το κόστος των σπουδών σας, πριν υποβάλετε τις αιτήσεις σας στα διάφορα πανεπιστήμια. Στο συνολικό κόστος θα πρέπει να συμπεριλάβετε το κόστος των τεστ εισαγωγής, των αιτήσεων και της σχετικής αλληλογραφίας, αλλά και των παραβόλων για τη φοιτητική βίζα και το διαβατήριο. Τα πανεπιστήμια δίνουν λεπτομερείς πληροφορίες για το κόστος σπουδών και διαβίωσης στην περιοχή τους.

Κόστος Προπτυχιακών σπουδών για ένα ακαδημαϊκό έτος (9 μήνες)

Δίδακτρα: $5,500-$29,000
Διαμονή και διατροφή (room and board) εντός πανεπιστημιούπολης (σε φοιτητική εστία): $4,000-$8,500
Διαμονή εκτός πανεπιστημιούπολης (σε διαμέρισμα): $6,300-$9,900 ανάλογα με την περιοχή
Διατροφή: $2,250-$3,600
Βιβλία και συγγράμματα: $1,000-$1,200
Ιατρική ασφάλιση (υποχρεωτική): $700-$1,200
Διάφορα προσωπικά έξοδα: $5,500-$8,500

Κόστος μεταπτυχιακών σπουδών για ένα ακαδημαϊκό έτος (9 μήνες )

Δίδακτρα: $15,000-$40,000
Διαμονή εντός πανεπιστημιούπολης (σε φοιτητική εστία): $7,200-$9,900
Διαμονή εκτός πανεπιστημιούπολης (σε διαμέρισμα): $8,000-$13,500 ανάλογα με την περιοχή
Διατροφή: $6,500-10,000 ανάλογα με την περιοχή
Βιβλία και συγγράμματα: $1,000-$1,500
Ιατρική ασφάλιση (υποχρεωτική): $900-$1,400
Διάφορα προσωπικά έξοδα: $6,000-$10,000

Δίδακτρα και άλλες χρεώσεις (Tuition and Fees)

Ο όρος δίδακτρα αφορά το κόστος διδασκαλίας, ενώ οι χρεώσεις (fees) αφορούν διάφορες πανεπιστημιακές υπηρεσίες. Οι αλλοδαποί φοιτητές υποχρεούνται να καλύπτουν δίδακτρα, χρεώσεις, και ιατρική ασφάλιση. Το ποσό για δίδακτρα και χρεώσεις εξαρτάται από το αν το εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι ιδιωτικό ή πολιτειακό. Τα δίδακτρα και οι χρεώσεις αυξάνονται με ρυθμό περίπου 5% κάθε χρόνο.

Κόστος διαβίωσης

Το κόστος διαβίωσης ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και εξαρτάται από τις προσωπικές σας ανάγκες, καθώς και από το αν έχετε μαζί την οικογένειά σας (γεγονός που οπωσδήποτε ανεβάζει το κόστος). Η ζωή είναι ακριβότερη στις μεγάλες πόλεις της Ανατολικής και Δυτικής ακτής (Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες), ενώ το κόστος είναι χαμηλότερο για τις περιοχές του Νότου και τις Μεσοδυτικές Πολιτείες (Ατλάντα, Αλαμπάμα, Σεντ Λούις). Τα πανεπιστήμια μπορούν να σας ενημερώσουν για το συνολικό και το επιμέρους κόστος ανά ακαδημαϊκό έτος (στέγη, σίτιση, βιβλία, ιατρική ασφάλιση, προσωπικά έξοδα).

Βιβλία και εξοπλισμός

Οι φοιτητές στις Η.Π.Α. αγοράζουν τα βιβλία τους, το κόστος των οποίων είναι αρκετά υψηλό, από πανεπιστημιακά βιβλιοπωλεία, ή από συμβεβλημένα φοιτητικά βιβλιοπωλεία εκτός πανεπιστημιακού χώρου. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να αγοράσετε τα βιβλία σας σε χαμηλότερο κόστος, χρησιμοποιώντας εκπτωτικές φοιτητικές κάρτες, ή αγοράζοντας μεταχειρισμένα βιβλία σε πολύ καλή κατάσταση από φοιτητές της προηγούμενης διδακτικής περιόδου. Αν σκοπεύετε να σπουδάσετε αντικείμενο που απαιτεί ειδικό υλικό και εξοπλισμό (αρχιτεκτονική, καλές τέχνες, κ.ά.), θα πρέπει να θεωρήσετε δεδομένο πως τα έξοδά σας θα είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο.

Μετακίνηση

Τα ποσά που αναφέρονται στα έντυπα των πανεπιστημίων δεν περιλαμβάνουν το κόστος της μετακίνησης μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ελλάδας, ούτε (κατά κανόνα) το κόστος μετακίνησης για τυχόν ταξίδια εντός Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως, στον προϋπολογισμό σας θα πρέπει να υπολογίσετε και τα έξοδα των αεροπορικών και άλλων εισιτηρίων, ανάλογα με τη συχνότητα με την οποία θα ταξιδεύετε και λαμβάνοντας υπόψη τις ετήσιες αυξήσεις στα εισιτήρια. Αν σκοπεύετε να κατοικήσετε εκτός πανεπιστημιούπολης, θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τα έξοδα μεταφοράς σας (commuting expenses) στο πανεπιστήμιο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση

Διεύθυνση

Ανθίμου Γαζή 135, 38333 Βόλος
Τηλέφωνο

Τηλέφωνα

24210 30618, 6977 751460
 
email

Email

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Testimonials

Βρείτε μας στο...