Μεταπτυχιακές Σπουδές

masters question
Είναι πλέον γεγονός κοινώς αποδεκτό ότι οι σπουδές δεν τελειώνουν με την απόκτηση ενός πρώτου πανεπιστημιακού πτυχίου. Ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών είναι απαραίτητο συμπλήρωμα για να έχει ο νέος εργαζόμενος πρόσβαση στην αγορά εργασίας (Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα). Αυτό συμβαίνει για τους παρακάτω δύο βασικούς λόγους: 

  • Στην εποχή της Πληροφορίας και των Νέων Τεχνολογιών, η αγορά εργασίας έχει ανάγκη από εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό. Η εξειδίκευση αυτή επιτυγχάνεται μόνο μέσα από μεταπτυχιακές σπουδές.
  • Ο ανταγωνισμός στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας (μεγαλύτερη παραγωγή επιστημόνων σε σχέση με τις θέσεις εργασίας) είναι τέτοιος που μόνο με την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου μπορείς να έχεις τύχη.

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, η ζήτηση για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ η αντίστοιχη προσφορά τέτοιων προγραμμάτων από τα ελληνικά ΑΕΙ δεν ανταποκρίνεται ούτε στην ποσότητα ούτε (σε πολλές περιπτώσεις) στην ποιότητα σημερινών απαιτήσεων. Έτσι πολλοί έλληνες απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ αναζητούν διέξοδο σε μεταπτυχιακά προγράμματα της Βρετανίας, ΗΠΑ, Ολλανδίας, Γερμανίας, Αγγλίας, Καναδά, Βουλγαρίας κα.

Προγράμματα σπουδών και περιοχές

image4


Οι χώρες που κατά κύριο λόγο προτιμούνται από τους έλληνες πτυχιούχους για μεταπτυχιακές σπουδές είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Κύπρος και άλλες χώρες της Ευρώπης με προτεραιότητα αυτές που έχουν αγγλόφωνα προγράμματα.

Στη Βουλγαρία προσφέρονται χαμηλού κόστους αγγλόφωνα αναγνωρισμένα προγράμματα που δεν απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και έτσι μπορούν να εγγραφούν και να τα ολοκληρώσουν εργαζόμενοι χωρίς πρόβλημα.

Λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού, τα πανεπιστήμια προσφέρουν σπουδές υψηλού επιπέδου και κύρους, αναγνωρισμένες διεθνώς και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι πτυχίων Masters να έχουν το πρώτο λόγο στην κάλυψη ανάλογων θέσεων στην αγορά εργασίας.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα χωρίζονται συνήθως σε κατηγορίες με βάση το επίπεδο, την κατεύθυνση και τον τρόπο διδασκαλίας – απόκτησης. Οι δύο βασικές κατηγορίες με βάση το επίπεδο είναι τα Masters και τα Διδακτορικά.

Masters Degree

Ο τίτλος του πτυχίου εκφράζει και το περιεχόμενο ή την κατεύθυνση των σπουδών: ΜΑ (Master of Arts), MSc (Master of Science), MEng (Master in Engineering), MArch (Master in Architecture), MLaw (Master in Law) MBA (Master in Business Administration) κλπ.

Τα προγράμματα Masters χωρίζονται σε δύο κατηγορίες όσον αφορά τον τρόπο παράδοσης και τη διαδικασία απόκτησης του πτυχίου:

  • Taught Masters. Είναι το πλέον συνηθισμένο πρόγραμμα σπουδών και διαρκεί 12 μήνες. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο που έχουν την εξεταστική τους και τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο ετοιμάζουν την πτυχιακή τους εργασία.
  • Masters by Research. Είναι το μεταπτυχιακό που έχει ελάχιστη παρακολούθηση μαθημάτων.

Σε αυτό οι μεταπτυχιακοί φοιτητές συμμετέχουν σε ομάδα ερευνητικού προγράμματος για το χρονικό διάστημα ενός ή δύο ημερολογιακών ετών. Κάνουν δημοσιεύσεις για την πορεία της έρευνας και στο τέλος γράφουν την πτυχιακή τους με τα αποτελέσματα της έρευνας. Αυτά τα προγράμματα σπουδών είναι συνήθως επιδοτούμενα και προσφέρουν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές τα έξοδα της διαβίωσης τους και όλο ή μέρος των διδάκτρων του προγράμματος.

Doctorates

doctorate
Το Διδακτορικό Δίπλωμα (Doctorate) είναι ένα πτυχίο ανώτατων μεταπτυχιακών σπουδών που απονέμεται από πανεπιστήμια και είναι το ανώτατο ακαδημαϊκό πτυχίο που μπορεί να αποκτήσει κανείς. Αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για επαγγέλματα όπως αυτά του καθηγητή πανεπιστημίου και του ερευνητή σε πολλά επιστημονικά πεδία. Επίσης πολλοί διδακτορικοί απόφοιτοι ακολουθούν καριέρα σε κυβερνητικούς και μη οργανισμούς ή στον ιδιωτικό τομέα.

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια σπουδών ποικίλει από τρία έως πέντε χρόνια.

Προϋποθέσεις Εισαγωγής

Οι προϋποθέσεις που θέτουν τα πανεπιστήμια στο Εξωτερικό  για την προσφορά θέσεως σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών  στους Έλληνες αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι σε γενικές γραμμές οι ακόλουθες:

  • Βαθμός πτυχίου πάνω από 6 για ΑΕΙ και πάνω από 6,5 για ΤΕΙ. Για ιδιαιτέρως απαιτητικά προγράμματα αυτή η βάση ανεβαίνει κατά μισή ή μία μονάδα.
  • Πιστοποίηση των γνώσεων των υποψηφίων στην Αγγλική Γλώσσα με IELTS βαθμό 6.5 ή TOEFL IBT Test 90.
  • Σε  μεταπτυχιακά οικονομικής κατεύθυνσης μπορεί να ζητηθεί πτυχίο GMAT ή GRE.
  • Δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές των υποψηφίων
  • Αποδεδειγμένη δυνατότητα εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων του μεταπτυχιακού προγράμματος.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση

Διεύθυνση

Ανθίμου Γαζή 135, 38333 Βόλος
Τηλέφωνο

Τηλέφωνα

24210 30618, 6977 751460
 
email

Email

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Testimonials

Βρείτε μας στο...