Σπουδές στη Βρετανία

Σπουδές στη Βρετανία

Η Αγγλία είναι η κατ' εξοχήν Ευρωπαϊκή χώρα με παράδοση στις ανώτατες σπουδές. Ήδη από τον 13ο αιώνα λειτουργούν τα Πανεπιστήμια Oxford και Cambridge και με την ίδρυση των μετέπειτα πανεπιστημίων του 19ου αιώνα, η χώρα γίνεται εκπαιδευτικό κέντρο όλου του κόσμου. Το επίπεδο σπουδών είναι υψηλό λόγω ποιότητας στην έρευνα και διδασκαλία. Πολλοί πανεπιστημιακοί είναι καταξιωμένοι επιστήμονες και ερευνητές παγκοσμίου φήμης. Αρκετοί Ακαδημαϊκοί έχουν διακριθεί με κάποιο βραβείο Νόμπελ. Τα πτυχία των πανεπιστημίων είναι διεθνώς αναγνωρισμένα.

Πανεπιστημιακές Σπουδές - Τρόποι Εισαγωγής

GCE A-LEVEL

Τα GCE A-LEVEL είναι ο παραδοσιακός τρόπος για την εισαγωγή μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Βρετανία. Οι υποψήφιοι προετοιμάζονται σε δύο ή τρία μαθήματα ανάλογα με τις απαιτήσεις του πανεπιστημίου και των σπουδών που έχουν επιλέξει. Η προετοιμασία γίνεται σε κολέγιο στη Βρετανία, ή σε ανάλογη σχολή προετοιμασίας στην Ελλάδα (στο MIV υπάρχουν ειδικά τμήματα). Κάθε Ιούνιο οι υποψήφιοι παίρνουν μέρος στις ειδικές εξετάσεις σε πανεθνικό επίπεδο (όπως οι δικές μας πανελλήνιες). Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων καθορίζουν την επιτυχία ή όχι του κάθε υποψήφιου και σε ποια σχολή. Πρόκειται λοιπόν για εισαγωγή μέσω πανεθνικών εξετάσεων αρκετά δύσκολων που έχουν το μειονέκτημα του ρίσκου της αποτυχίας αλλά και το πλεονέκτημα ότι μόνο μέσω αυτής της "οδού" μπορεί ο υποψήφιος να πάρει θέση στα 10 πρώτα Βρετανικά πανεπιστήμια - συμπεριλαμβανομένων του Cambridge και Oxford - και σε δημοφιλείς σπουδές με μεγάλο ανταγωνισμό (Ιατρική, οδοντιατρική κλπ).

Foundation ή Access ή Bridging Course

found cert
Το Foundation ή Access ή Bridging Course είναι ένας θεσμός μέσω του οποίου μπορεί ο υποψήφιος να εισαχθεί στο 1ο έτος ενός Βρετανικού πανεπιστημίου. Ο θεσμός αυτός δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εισάγονται στα Βρετανικά πανεπιστήμια φοιτητές με ηλικία άνω των 21 χρόνων (mature students) που δεν θα ήταν έτσι κι' αλλιώς σε θέση να περάσουν από τη διαδικασία των GCE A-LEVEL. Στη συνέχεια πήρε γενικότερη εφαρμογή κυρίως σε υποψηφίους προερχόμενους από το εξωτερικό που δεν είχαν τα απαραίτητα για την εισαγωγή τους ακαδημαϊκά προσόντα.

Το Foundation αποτελείται από ένα έτος προετοιμασίας σε δύο ή τρία βασικά μαθήματα της ειδικότητας που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος, Στατιστική, Χρήση Υπολογιστών και στην Αγγλική Γλώσσα. Μπορεί να γίνει σε ιδιωτικά ή κρατικά κολέγια στην Αγγλία, σε σχολές προετοιμασίας στην Ελλάδα που έχουν επίσημη συμφωνία με ένα τουλάχιστον Βρετανικό πανεπιστήμιο ή ενσωματωμένο σε τετραετή φοίτηση σε Βρετανικό πανεπιστήμιο. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προετοιμασίας, οι υποψήφιοι εισάγονται χωρίς άλλες διαδικασίες στη σχολή της προτίμησής τους που έχει ήδη προσφέρει τη θέση.

Το MIV Foundation Year είναι επικυρωμένο με επίσημη συμφωνία από τα Πανεπιστήμια Huddersfield και Sunderland. Κατά συνέπεια οι μαθητές που το παρακολουθούν (εφ’ όσον ολοκληρώσουν με επιτυχία τον ετήσιο κύκλο σπουδών ή το αντίστοιχο καλοκαιρινό εντατικό) κατοχυρώνουν 100% τη θέση στο 1ο έτος σπουδών και στο Πανεπιστήμιο της επιλογής τους.

Απ' ευθείας εισαγωγή (direct entry)

ielts
Η περίπτωση αυτή εφαρμόζεται μόνο στη περίοδο του Clearing. Στo χρονικό διάστημα από 16 Αυγούστου ως το τέλος Σεπτεμβρίου τα πανεπιστήμια ανακοινώνουν τις κενές θέσεις σε κάθε ειδικότητα. Οι υποψήφιοι που για διάφορους λόγους έχουν μείνει έξω από τα πανεπιστήμια, από μόνοι τους ή μέσω των σχολών προετοιμασίας που είναι ενταγμένοι, επικοινωνούν με τα πανεπιστήμια αυτά για την κάλυψη των θέσεων που τους ενδιαφέρουν. Στην περίπτωση αυτή παρουσιάζουν ότι ακαδημαϊκά προσόντα έχουν (Απολυτήριο, πτυχίο Αγγλικών, Foundation Certificate) και το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο στο οποίο γίνεται η αίτηση, είτε αποφασίζει να προσφέρει την αδιάθετη θέση είτε όχι, χωρίς να βάζει επιπλέον όρους.

Αυτός ο τρόπος είναι η απ' ευθείας εισαγωγή. Εξυπακούεται ότι μέσω αυτής της διαδικασίας οι υποψήφιοι δεν βρίσκουν πάντα αυτό που θα ήθελαν σε ειδικότητα και πανεπιστήμιο, γι' αυτό και θα πρέπει να επιλέγεται σαν η τελευταία δυνατή λύση.

Ο ρόλος του Απολυτηρίου Λυκείου

apolytirio-gr
Το Απολυτηρίου Λυκείου είναι ένα πολύ σημαντικό πτυχίο που συνοδεύει τον καθένα από μας σε όλη του τη ζωή. Είναι το πρώτο έγγραφο πιστοποίησης εκπαιδευτικών γνώσεων που ζητείται και υποβάλλεται σε κάθε αίτηση κάλυψης θέσεως εργασίας. Είναι λοιπόν λάθος να υποτιμάται η αξία του πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει ιδιαίτερα στην τελευταία τάξη του Λυκείου, κάτω από την πίεση των εισαγωγικών εξετάσεων. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο μαθητές με καλές ως άριστες επιδόσεις στα φροντιστήρια και στις εισαγωγικές εξετάσεις, να έχουν χαμηλό βαθμό Απολυτηρίου ενώ θα μπορούσαν με λίγη προσπάθεια και διαφορετική νοοτροπία να έχουν ένα βαθμό Απολυτηρίου με πολύ καλό γενικό βαθμό.

Για όσους σκέπτονται να σπουδάσουν σε ένα Βρετανικό πανεπιστήμιο, το Απολυτήριο έχει το δικό του "ειδικό βάρος" στη διαδικασία προσφοράς θέσης από το πανεπιστήμιο. Αν ο βαθμός του Απολυτηρίου είναι κάτω από 16 τότε :

 1. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας δεχτούν σε ένα απαιτητικό πανεπιστήμιο
 2. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας δεχτούν σε μία δημοφιλή ειδικότητα με μεγάλο συναγωνισμό
 3. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα σας ζητηθεί να κάνετε ένα έτος προετοιμασίας σε μία αναγνωρισμένη σχολή πριν εγγραφείτε στο 1ο έτος.

Εδικά οι υποψήφιοι των βρετανικών πανεπιστημίων, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση των σπουδών τους, θα πρέπει να προσέχουν στο Απολυτήριο τους βαθμούς των Μαθηματικών, των Αγγλικών και των μαθημάτων επιλογής.

Η επιλογή

epilogi
Οι απόφοιτοι Λυκείου θα πρέπει να σταθμίσουν όλους τους παράγοντες πριν πάρουν την απόφαση που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το μέλλον τους. Το να φύγει κάποιος από το σπίτι για να ζήσει νωρίτερα "τη φοιτητική ζωή" φαντάζει μια καλή ιδέα αρκεί να μην αποδειχθεί στο τέλος ότι δυστυχώς κρατάει πολύ λίγο...

Η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο χωρίς προετοιμασία προϋποθέτει από το νέο φοιτητή άριστη γνώση των Αγγλικών (που πρακτικά σημαίνει να έχει πάρει το Proficiency του Cambridge) και γερό υπόβαθρο στα βασικά μαθήματα της ειδικότητας (δηλαδή να έχει κάνει σοβαρή προετοιμασία για τις πανελλήνιες), έτσι ώστε να έχει μια καλή πορεία στις σπουδές του και να τις ολοκληρώσει ακόμα και στο λιγότερο απαιτητικό πανεπιστήμιο. Σε κάθε άλλη περίπτωση ρισκάρει άμεσα μια συνολική αποτυχία με όσες συνέπειες αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του. (Το Πανεπιστήμιο - για τους δικούς του λόγους- μπορεί να σας προσφέρει τη θέση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σας θεωρεί και ικανούς να ανταποκριθείτε στις υψηλές απαιτήσεις των σπουδών ούτε βέβαια και σας το εξασφαλίζει).

Η επιλογή του υποψηφίου να κάνει την προετοιμασία του (Foundation Course) σε κολέγιο ή πανεπιστήμιο της Αγγλίας προϋποθέτει καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας (επίπεδο advance) και ικανοποιητικό επίπεδο στα μαθήματα της ειδικότητας (δέσμης). Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις γίνεται καλύτερη προσαρμογή στις συνθήκες της Αγγλικής πραγματικότητας και του εκπαιδευτικού συστήματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση το Foundation στην Αγγλία εγκυμονεί τους εξής κινδύνους:

 1. Η προετοιμασία γίνεται συνήθως για ένα συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο και έτσι δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής των πέντε πανεπιστημίων που υπάρχει όταν γίνει η προετοιμασία στην Ελλάδα. Άρα στενεύουν τα περιθώρια αφού από την αρχή της προετοιμασίας έχετε επιλέξει το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο που θα κάνετε τις σπουδές σας.
 2. Κανείς δεν σας εγγυάται ότι τελειώνοντας την προετοιμασία σας σε κολέγιο ή Πανεπιστήμιο στη Βρετανία θα έχετε σίγουρα εγγραφή στο 1ο έτος και στην ειδικότητα της επιλογής σας. Υπάρχει επομένως το ρίσκο της αποτυχίας από τη στιγμή που οι τελικές εξετάσεις είναι καθοριστικές.
 3. Έχετε ένα επί πλέον κόστος διόλου ευκαταφρόνητο μια και θα πληρώσετε για τη διαμονή σας περίπου 9.000 ευρώ και δίδακτρα αν το Foundation course δεν είναι ενσωματωμένο σε συνεχές τετραετές Bachelor degree.

Επιστροφή

Τι προσφέρουν οι σπουδές στη Μ. Βρετανία

Οι σπουδές σ' ένα Βρετανικό πανεπιστήμιο παρ' ότι συνήθως φαίνονται σαν μια αναγκαία λύση, θα μπορούσαν να είναι (και για αρκετούς είναι) μια συνειδητή επιλογή σε σύγκριση με τις σπουδές σε ένα Ελληνικό πανεπιστήμιο.

Ορισμένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα

 1. Τα κρατικά Βρετανικά πανεπιστήμια έχουν πολύ υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και διεθνή αναγνώριση.
 2. Η άριστη υλικοτεχνική υποδομή που υπάρχει (οργάνωση, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, υψηλή τεχνολογία, εργαστήρια πληροφορικής, πανεπιστημιακοί χώροι, κτιριακά).
 3. Το εκπαιδευτικό σύστημα που ενθαρρύνει τη μάθηση και τις πρακτικές εφαρμογές της.
 4. Τα προγράμματα σπουδών συμβαδίζουν με τις ανάγκες της αγοράς, δεν είναι ξεπερασμένα και ανανεώνονται κάθε χρόνο.
 5. Η τελειοποίηση της Αγγλικής Γλώσσας.
 6. Επαγγελματισμός και αυτοπεποίθηση.
 7. Διεθνής εμπειρία και γνωριμίες διεθνούς επιπέδου (ιδιαίτερα χρήσιμο στις μέρες μας).

Συντόμευση χρόνου σπουδών

Οι φοιτητές των Βρετανικών πανεπιστημίων ολοκληρώνουν τις πανεπιστημιακές σπουδές τους σπουδές τους σε τρία χρόνια (Αγγλία - Ουαλία - Β. Ιρλανδία) ή σε τέσσερα χρόνια (Σκωτία) και το μεταπτυχιακό τους σε ένα χρόνο κατέχοντας πτυχίο Masters.

Επιστροφή

Κόστος σπουδών στη Μ. Βρετανία

Οι πανεπιστημιακές σπουδές στη Μ. Βρετανία μπορούν μα γίνουν χωρίς άμεση καταβολή διδάκτρων για τους Ευρωπαίους φοιτητές. Έτσι μια ελληνική οικογένεια δεν θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα για να σπουδάσει το παιδί τους στη Βρετανία απ' ότι θα χρειαστεί για να σπουδάσει σε μια πόλη της Ελλάδας μακριά από το σπίτι του. Αυτή η κατηγορηματική διαπίστωση είναι εύκολο να τεκμηριωθεί αν λάβει κανείς υπ' όψη του ότι:

 1. Το φοιτητικό κόστος διαβίωσης κυμαίνεται από 800 έως 1200 ευρώ το μήνα.
 2. Η διάρκεια σπουδών είναι μόνο 3 χρόνια και 4 με το Master
 3. Υπάρχουν προσφορές εισιτηρίων σε πολύ χαμηλές τιμές
 4. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα μερικής απασχόλησης
 5. Οι βιβλιοθήκες παρέχουν πλήρη υποστήριξη στο φοιτητή έτσι ώστε δεν είναι αναγκαία η αγορά βιβλίων και συγγραμμάτων

Από το ακαδημαϊκό έτος 2010 - 11, η κυβέρνηση της Βρετανίας αποφάσισε ότι οι φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας θα χρεώνονται με ετήσια δίδακτρα που κυμαίνονται από 7.000 έως 9.000 Βρετανικές λίρες (Η απόφαση για το ύψος των διδάκτρων είναι του πανεπιστημίου). Για τα δίδακτρα αυτά όλοι οι φοιτητές (ανεξαρτήτως οικογενειακού εισοδήματος) λαμβάνουν, αφού υποβάλλουν την ανάλογη αίτηση, χαμηλότοκο δάνειο (όσο ο επίσημος πληθωρισμός), το οποίο αποπληρώνουν όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και μόνον όταν τα ετήσια εισοδήματα τους ξεπερνούν τις 16.000 ευρώ. Οι δόσεις αποπληρωμής ξεκινούν από το ποσό των 50 ευρώ και αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση του εισοδήματος. Στην περίπτωση κατά την οποία ο φοιτητής δεν εξασφαλίσει τέτοιου επιπέδου εισόδημα, δεν αποπληρώνει το δάνειο το οποίο στο τέλος παραγράφεται.

Επιστροφή

Φοιτητική ζωή και παροχές πανεπιστημίων

Φοιτητική Εστία

estia
Το Manios Institute of Volos μαζί με τη πανεπιστημιακή θέση κατοχυρώνει και δωμάτιο στη φοιτητική εστία μόλις ο υποψήφιος γίνει δεκτός από το πανεπιστήμιο. Η διαμονή στη φοιτητική εστία απαλλάσσει τον πρωτοετή φοιτητή από το επιπλέον άγχος της ανεύρεσης κατοικίας, του προσφέρει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και μελέτης χωρίς επιπλέον σκοτούρες (πληρωμές λογαριασμών, καθαριότητα, συμβόλαια με ιδιοκτήτη κλπ). Η φοιτητική κοινότητα αντικαθιστά σε κάποιο βαθμό την έλλειψη της οικογενειακής ζωής που είναι συνηθισμένα τα Ελληνόπουλα.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Τα ιατρικά κέντρα των πανεπιστημίων είναι πλήρως εξοπλισμένα, παρέχουν υπηρεσίες στους φοιτητές και έχουν ως σκοπό τους τη διατήρηση της υγείας και ευημερίας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Με την εγγραφή του ο φοιτητής διαλέγει τον προσωπικό του γιατρό στο κέντρο. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δωρεάν παροχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας.

Βιβλιοθήκες - Υπολογιστές

Οι βιβλιοθήκες συνήθως στεγάζονται σε ξεχωριστό κτίριο στον πανεπιστημιακό χώρο. Κάθε τμήμα ασχολείται με συγκεκριμένη επιστήμη ή συναφείς προς αυτήν επιστήμες. Παρέχουν χιλιάδες τίτλους βιβλίων, άρθρα και περιοδικά για τις ανάγκες των φοιτητών. Η υπηρεσία πληροφοριών του κάθε τμήματος παρέχει πληροφορίες και οδηγίες για τη σωστή χρήση της βιβλιοθήκης ενώ το σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών παρέχει πρόσβαση σε όλους τους καταλόγους. Όλοι οι φοιτητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί, έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές του συστήματος για τις εργασίες τους. Κάθε φοιτητής έχει το δικό του ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Φοιτητική Ένωση - Φοιτητική Ταυτότητα

Η Φοιτητική Ένωση προωθεί την κοινωνική, πολιτιστική και συλλογική ζωή των φοιτητών. Είναι υπεύθυνη για τις ομάδες και λέσχες που οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες για τη ψυχαγωγία των φοιτητών. Σε όλα τα πανεπιστήμια υπάρχει Ελληνική λέσχη και οι Ελληνικές βραδιές που διοργανώνονται είναι ξακουστές για τη μαζικότητα τους. Κάθε φοιτητής έχει φοιτητική ταυτότητα και μ αυτήν δικαιούται φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και έκπτωση σε όλα τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, κέντρα διασκεδάσεως και κινηματογράφους.

Άλλες παροχές

Κάθε πανεπιστήμιο διαθέτει εστιατόριο, σνακ-μπαρ, τράπεζες, πλυντήρια ρούχων, θέατρο, κινηματογράφο, βιβλιοπωλείο, μίνι-μάρκετ, γυμναστήριο και γήπεδο τένις/ ποδοσφαίρου. Έτσι ο φοιτητής δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί από τον πανεπιστημιακό χώρο για τις αγορές του ή για να ξεκουράσει το μυαλό του από το διάβασμα ψυχαγωγούμενος ή ασχολούμενος με τον αθλητισμό. Τα κέντρα επαγγελματικού προσανατολισμού δίνουν πληροφορίες σχετικά με την προσφορά εργασίας και κενών θέσεων στη Βρετανία και στο εξωτερικό για τους πτυχιούχους.

Επιστροφή

Πτυχία που παρέχονται από τα Βρετανικά ΑΕΙ

I. BACHELOR

BA: Bachelor στις Τέχνες

BSc: Bachelor στις Επιστήμες

BEng: Bachelor στη Μηχανική

LLB: Bachelor στα Νομικά

Η φοίτηση είναι τριετής με εξαίρεση ορισμένα τετραετή courses ή τα Sandwich courses που προσφέρουν ένα επιπλέον χρόνο πρακτικής εξάσκησης στις επιχειρήσεις. Ανάλογα με τις επιδόσεις του φοιτητή το πτυχίο του θα ανήκει σε μια από τις εξής κατηγορίες : πρώτο, ανώτερο δεύτερο (2.1), κατώτερο δεύτερο (2.2), ή τρίτο. Οι κάτοχοι τρίτου επιπέδου (τελευταία κατηγορία) δεν γίνονται εύκολα δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές σε επίπεδο Master.

Στα πανεπιστήμια της Σκωτίας, η φοίτηση για το Bachelor degree είναι τετραετής

ΙΙ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ - MASTER

MA: Master στις Τέχνες

MSc: Master στις Επιστήμες

MEng: Master στη Μηχανική

LLM: Master στα Νομικά

Η φοίτηση είναι στη μεγάλη πλειοψηφία των προγραμμάτων μονοετής (12 μήνες). Ο φοιτητής πλέον εξειδικεύεται σε έναν τομέα της επιστήμης του. Τα μαθήματα διαρκούν τους 9 πρώτους μήνες του προγράμματος και οδηγούν σε εξεταστική περίοδο. Τους υπόλοιπους τρεις μήνες αναπτύσει τη διπλωματική του εργασία όπου είναι υποχρεωμένος να την υποβάλλει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους. Η εγγραφή προϋποθέτει βαθμό 1ου πτυχίου πάνω από 6 και για τα απαιτητικά πανεπιστήμια πάνω από 7 και γνώσεις Αγγλικής σε επίπεδο Proficiency. Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι που έχουν τελειώσει ΤΕΙ με βαθμό πάνω από 6.5

MPhil: Master of Philosophy

Συνήθως η φοίτηση είναι διετής ανάλογα με την ειδικότητα. Ο φοιτητής αναλαμβάνει την έρευνα, αξιολόγηση ή κριτική μελέτη συγκεκριμένου τομέα της επιστήμης του. Οι προϋποθέσεις αποδοχής είναι ίδιες με το προηγούμενο και ίσως ζητηθεί κάποια εργασιακή εμπειρία.

PhD: Doctor of Philosophy

LLD: Doctor of Laws

Οι σπουδές συνήθως διαρκούν από τρία έως έξι έτη. Το διδακτορικό απαιτεί από την έρευνα του φοιτητή την επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος με σημαντική συμβολή στο χώρο της επιστήμης του. Προϋπόθεση εγγραφής είναι η κατοχή πτυχίου Master ή πρώτου επιπέδου στο Bachelor και άριστη γνώση της Αγγλικής.

Επιστροφή

Ειδικότητες στα πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας

Πολυτεχνικός Κύκλος

Διοίκηση Επιχειρήσεων

Βιοεπιστήμες

Ηλεκτρολόγοι

Λογιστική

Βιολογία

Ηλεκτρονικοί

Οικονομικά

Βιοτεχνολογία

Τηλεπικοινωνίες

Οικονομικά Επιχειρήσεων

Κυτταρολογία

Μηχανολόγοι

Πολιτική Οικονομία

Γενετική

Αυτοματισμοί - Ρομπότ

Ευρωπαϊκά Οικονομικά

Μοριακή Βιολογία

Αυτοκινητοβιομηχανία

Διεθνή Οικονομικά

Περιβαλλοντική Βιολογία

Μηχανικοί Αεροσκαφών

Εφαρμοσμένα Οικονομικά

Θαλάσσια Βιολογία

Συστήματα Πληροφορικής

Χρηματοοικονομικά

Υδρόβια Ζωή

Αεροδιαστημική

Διοίκηση Επιχειρήσεων

Ιχθυοβιολογία

Χημικοί Μηχανικοί

Προώθηση Πωλήσεων

Ανθρώπινη Βιολογία

Πληροφορική

Πληροφορική-Επιχειρήσεις

Ιατρική Βιολογία

Πολιτικοί Μηχανικοί

Τουριστικά Επαγγέλματα

Ζωολογία

Ναυπηγική

Μηχανογραφημένη Λογιστική

Γεωπονική

Θεωρητικές Επιστήμες

Αρχιτεκτονική

Καλές Τέχνες

Νομική

Αρχιτεκτονική

Καλές Τέχνες

Διεθνείς Σχέσεις

Αρχιτεκτονική Τεχνολογία

Γραφιστική

Ευρωπαϊκές Σπουδές

Διακόσμηση

Θεατρικές Σπουδές

Αγγλική Γλώσσα

Συντήρηση Κτιρίων

Δραματική Σχολή

Αγγλική Λογοτεχνία

Σχεδιασμός Εσωτ. Χώρου

Μ.Μ.Ε.

Γλωσσολογία

Κοινωνικές Σπουδές

Φιλμ - Video

Ανθρωπολογία

Ψυχολογία

Κινούμενα Σχέδια

Αρχαιολογία

Κοινωνιολογία

Μουσική

Ιστορικές Σπουδές

Σπουδές Ιατρικής

Μόδα

Φιλοσοφία

Ιατρική

Σχέδιο

Πολιτική

Οδοντιατρική

Τυπογραφία

Μετάφραση-Διερμηνεία

Κτηνιατρική

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση

Διεύθυνση

Ανθίμου Γαζή 135, 38333 Βόλος
Τηλέφωνο

Τηλέφωνα

24210 30618, 6977 751460
 
email

Email

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Testimonials

Βρείτε μας στο...