Συχνές Ερωτήσεις

Βρετανία

Ναι, από την 1/1/21 όσοι επισκέπτονται τη Βρετανία για σπουδές, χρειάζονται visa. Εξαιρούνται όσοι βρίσκονταν στη Βρετανία πριν την 31/12/20 και έχουν κατοχυρώσει Pre-Settled status.

Οι Ευρωπαίοι φοιτητές και άρα και οι Έλληνες, υπολογίζονται πλέον ως διεθνείς φοιτητές (International Students) και πληρώνουν δίδακτρα. Αυτά καθορίζονται ανεξάρτητα από κάθε πανεπιστήμιο και για κάθε πρόγραμμα σπουδών.
Όμως επειδή τα πανεπιστήμια θέλουν να έχουν Ευρωπαίους φοιτητές, πολλά από αυτά έχουν κρατήσει τα ετήσια δίδακτρα στο επίπεδο των κρατικών διδάκτρων που είναι 9.250 λίρες Αγγλίας.
Έτσι για παράδειγμα μπορεί να σπουδάσει κάποιος Φαρμακευτική με ετήσιο κόστος διδάκτρων 9.250 λίρες.

Όχι, για τους νέους φοιτητές δεν ισχύει πλέον το φοιτητικό δάνειο ούτε για πτυχιακές ούτε για μεταπτυχιακές σπουδές. Εξαιρούνται όσοι βρίσκονταν στη Βρετανία πριν την 31/12/20 και έχουν κατοχυρώσει Pre-Settled status.

* 1η Σεπτεμβρίου, έναρξη κατάθεσης των νέων αιτήσεων.
* 15η Οκτωβρίου καταληκτική ημερομηνία για αιτήσεις σε Οξφόρδη και Κέιμπριτζ καθώς και σε Ιατρικές – Οδοντιατρικές και Κτηνιατρικές σχολές.
* 15η Ιανουαρίου καταληκτική ημερομηνία για τις εμπρόθεσμες αιτήσεις.
* 30η Ιουνίου καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων UCAS
* 1η Ιουλίου έναρξη Clearing

* Για πτυχιακές σπουδές, Απολυτήριο σχετικής κατεύθυνσης από 16 έως και 19 (εξαρτάται από το πανεπιστήμιο) και πιστοποίηση Αγγλικής γλώσσας με πτυχίο Cambridge (advanced) ή IELTS με σκορ 6.0. Κάποιες σχολές ενδέχεται να ζητήσουν και βαθμούς πανελληνίων.
* Για μεταπτυχιακές σπουδές, Πτυχίο από 6.0 και πάνω και πιστοποίηση Αγγλικής γλώσσας με πτυχίο Cambridge (advanced) ή IELTS με σκορ 6.5

Όχι, για τους νέους φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και από την Ελλάδα, δεν ισχύει πλέον ….

Αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών (εκτός Βρετανίας)

Αγγλόφωνα προγράμματα θα βρεις στην Ιρλανδία και Ολλανδία (σχεδόν όλες οι ειδικότητες), στην Ιταλία, στη Δανία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στη Βουλγαρία και αλλού.

Για πτυχιακές σπουδές, Απολυτήριο σχετικής κατεύθυνσης από 15 και πάνω και πιστοποίηση Αγγλικής γλώσσας με πτυχίο Cambridge (advanced) ή IELTS με σκορ 6.0.

Για μεταπτυχιακές σπουδές, Πτυχίο από 6.5 και πάνω και πιστοποίηση Αγγλικής γλώσσας με πτυχίο Cambridge (advanced) ή IELTS με σκορ 6.5

Στις χώρες της ευρωπαϊκής κοινότητας τα ετήσια δίδακτρα των δημόσιων πανεπιστημίων είναι σχετικά χαμηλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Ιρλανδία – 3.500€,
Ολλανδία – 2.200€,
Ιταλία 1.200€
και περίπου στα ίδια επίπεδα ή και χαμηλότερα στις υπόλοιπες χώρες.