Spoudaste sth megali vretania

Γενικά

Η Αγγλία είναι η κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊκή χώρα με παράδοση στις ανώτατες σπουδές. Ήδη από τον 13ο αιώνα λειτουργούν τα Πανεπιστήμια Oxford και Cambridge και με την ίδρυση των μετέπειτα πανεπιστημίων του 19ου αιώνα, η χώρα γίνεται εκπαιδευτικό κέντρο όλου του κόσμου. Το επίπεδο σπουδών είναι υψηλό λόγω ποιότητας στην έρευνα και διδασκαλία.

Πολλοί πανεπιστημιακοί είναι καταξιωμένοι επιστήμονες και ερευνητές παγκοσμίου φήμης. Αρκετοί Ακαδημαϊκοί έχουν διακριθεί με κάποιο βραβείο Νόμπελ. Τα πτυχία των πανεπιστημίων είναι διεθνώς αναγνωρισμένα.

Τι προσφέρουν οι σπουδές στην Μ. Βρετανία;

  • Τα κρατικά Βρετανικά πανεπιστήμια έχουν πολύ υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και διεθνή αναγνώριση.
  • Η άριστη υλικοτεχνική υποδομή που υπάρχει (οργάνωση, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, υψηλή τεχνολογία, εργαστήρια πληροφορικής, πανεπιστημιακοί χώροι, κτιριακά).
  • Το εκπαιδευτικό σύστημα που ενθαρρύνει τη μάθηση και τις πρακτικές εφαρμογές της.
  • Τα προγράμματα σπουδών συμβαδίζουν με τις ανάγκες της αγοράς, δεν είναι ξεπερασμένα και ανανεώνονται κάθε χρόνο.
  • Η τελειοποίηση της Αγγλικής Γλώσσας.
  • Επαγγελματισμός και αυτοπεποίθηση.
  • Διεθνής εμπειρία και γνωριμίες διεθνούς επιπέδου – Άμεση απορόφιση πτυχιούχων στην αγορά.

Συντόμευση χρόνου σπουδών

Οι φοιτητές των Βρετανικών πανεπιστημίων ολοκληρώνουν τις πανεπιστημιακές σπουδές τους σπουδές τους σε τρία χρόνια (Αγγλία – Ουαλία – Β. Ιρλανδία) ή σε τέσσερα χρόνια (Σκωτία) και το μεταπτυχιακό τους σε ένα χρόνο κατέχοντας πτυχίο Masters.

Κόστος σπουδών

Από την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22, μετά την απόφαση για Brexit και μέχρι νεωτέρας , δεν θα χορηγείται φοιτητικό δάνειο στους Ευρωπαίου φοιτητές. Έτσι τα ετήσια δίδακτρα θα ξεπερνούν τα 11.000 Ευρώ αναλόγως προγράμματος σπουδών και πανεπιστημίου.
Επιπλέον θα πρέπει να υπολογιστεί το κόστος της ετήσιας VISA που ανέρχεται στις 348 λίρες και το ετήσιο κόστος ασφάλειας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που ανέρχεται στις 470 λίρες.
Για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους σπουδών θα πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν του και τα εξής:

  • Η διάρκεια σπουδών είναι μόνο 3 χρόνια και 4 με το Master
  • Υπάρχουν προσφορές εισιτηρίων σε πολύ χαμηλές τιμές
  • Υπάρχει πάντα η δυνατότητα μερικής απασχόλησης
  • Σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια προσφέρουν κάποια βοηθήματα (Scholarships) που κυμαίνονται μεταξύ 1000 και 5000 λίρες.
  • Οι βιβλιοθήκες παρέχουν πλήρη υποστήριξη στο φοιτητή έτσι ώστε δεν είναι αναγκαία η αγορά βιβλίων και συγγραμμάτων

Φοιτητική ζωή και παροχές πανεπιστημίων

Φοιτητική Εστία

foititiki estia aggliaΤο Manios Studies Abroad μαζί με τη πανεπιστημιακή θέση κατοχυρώνει και δωμάτιο στη φοιτητική εστία μόλις ο υποψήφιος γίνει δεκτός από το πανεπιστήμιο.
Η διαμονή στη φοιτητική εστία απαλλάσσει τον πρωτοετή φοιτητή από το επιπλέον άγχος της ανεύρεσης κατοικίας, του προσφέρει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και μελέτης χωρίς επιπλέον σκοτούρες (πληρωμές λογαριασμών, καθαριότητα, συμβόλαια με ιδιοκτήτη κλπ).

Η φοιτητική κοινότητα αντικαθιστά σε κάποιο βαθμό την έλλειψη της οικογενειακής ζωής που είναι συνηθισμένα τα Ελληνόπουλα.

Το μηνιαίο κόστος της φοιτητικής εστίας εξαρτάται από την περιοχή και το πανεπιστήμιο και κυμαίνεται μεταξύ 400 – 800 Ευρώ.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Τα ιατρικά κέντρα των πανεπιστημίων είναι πλήρως εξοπλισμένα, παρέχουν υπηρεσίες στους φοιτητές και έχουν ως σκοπό τους τη διατήρηση της υγείας και ευημερίας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Με την εγγραφή του ο φοιτητής διαλέγει τον προσωπικό του γιατρό της περιοχής που διαμένει. Ταυτόχρονα με την έκδοση φοιτητικής VISA, οι υποψήφιοι πληρώνουν και το ετήσιο παράβολο για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS).

Βιβλιοθήκες – Υπολογιστές – Internet

Οι βιβλιοθήκες συνήθως στεγάζονται σε ξεχωριστό κτίριο στον πανεπιστημιακό χώρο. Κάθε τμήμα ασχολείται με συγκεκριμένη επιστήμη ή συναφείς προς αυτήν επιστήμες. Παρέχουν χιλιάδες τίτλους βιβλίων, άρθρα και περιοδικά για τις ανάγκες των φοιτητών. Η υπηρεσία πληροφοριών του κάθε τμήματος παρέχει πληροφορίες και οδηγίες για τη σωστή χρήση της βιβλιοθήκης ενώ το σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών παρέχει πρόσβαση σε όλους τους καταλόγους. Όλοι οι φοιτητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί, έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές του συστήματος για τις εργασίες τους. Κάθε φοιτητής έχει το δικό του ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Παρέχεται δωρεάν πρόσβαση σε internet υψηλών ταχυτήτων.

Φοιτητική Ένωση – Φοιτητική Ταυτότητα

Η Φοιτητική Ένωση προωθεί την κοινωνική, πολιτιστική και συλλογική ζωή των φοιτητών. Είναι υπεύθυνη για τις ομάδες και λέσχες που οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες για τη ψυχαγωγία των φοιτητών. Σε όλα τα πανεπιστήμια υπάρχει Ελληνική λέσχη και οι Ελληνικές βραδιές που διοργανώνονται είναι ξακουστές για τη μαζικότητα τους. Κάθε φοιτητής έχει φοιτητική ταυτότητα και μ αυτήν δικαιούται φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και έκπτωση σε όλα τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, κέντρα διασκεδάσεως και κινηματογράφους.

Άλλες παροχές

Κάθε πανεπιστήμιο διαθέτει εστιατόριο, σνακ-μπαρ, τράπεζες, πλυντήρια ρούχων, θέατρο, κινηματογράφο, βιβλιοπωλείο, μίνι-μάρκετ, γυμναστήριο και γήπεδο τένις/ ποδοσφαίρου. Έτσι ο φοιτητής δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί από τον πανεπιστημιακό χώρο για τις αγορές του ή για να ξεκουράσει το μυαλό του από το διάβασμα ψυχαγωγούμενος ή ασχολούμενος με τον αθλητισμό.
Τα κέντρα επαγγελματικού προσανατολισμού δίνουν πληροφορίες σχετικά με την προσφορά εργασίας και κενών θέσεων στη Βρετανία και στο εξωτερικό για τους πτυχιούχους.