Απαιτήσεις και Διαδικασίες Εισαγωγής
Προπτυχιακά στην Ολλανδία
Στην Ολλανδία μπορείτε να καταθέσετε αίτηση σε έως και τέσσερα προγράμματα σπουδών αλλά μόνο δύο από αυτά μπορεί να είναι Numerus Fixus. Για τις αγγλόφωνες Ιατρικές και Φυσικοθεραπεία μπορείτε να καταθέσετε μόνο σε μία σχολή.
Τι βαθμούς χρειάζεστε για να μπείτε σε ένα ολλανδικό πανεπιστήμιο
Με ελάχιστες εξαιρέσεις (Numerus Fixus) δικαιούστε θέση για σπουδές σε ολλανδικό πανεπιστήμιο εάν έχετε κατάλληλο απολυτήριο. Για τους Έλληνες φοιτητές, αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχετε απολυτήριο στη σωστή κατεύθυνση (π.χ. Θετική – Υγείας – Οικονομικών κλπ). Ανάλογα με το πανεπιστήμιο και τη σχολή, μπορεί να χρειαστείτε κάποια συγκεκριμένη βαθμολογία και στο μέσο όρο αλλά και στα μαθήματα δέσμης (πχ Μαθηματικά – Φυσική κλπ). Οι βαθμοί πανελληνίων συνήθως δεν μετράνε.
Τα Μαθηματικά είναι ένα μάθημα που το ζητάνε σε όλες τις ειδικότητες. Έτσι οι Έλληνες υποψήφιοι που καταθέτουν αιτήσεις στην Ιατρική ή σε Βιολογικές σπουδές και προέρχονται από την κατεύθυνση Υγείας, θα τους ζητηθεί να δώσουν ένα έξτρα τεστ Μαθηματικών.
Σε ότι αφορά το επίπεδο Αγγλικής Γλώσσας, θα χρειαστεί να έχετε πιστοποίηση με πτυχίο Cambridge Advanced αλλιώς IELTS με βαθμό 6.0 ή 6.5. Τα πτυχία για να γίνουν δεκτά θα πρέπει να είναι εντός των δύο τελευταίων ετών.
Διαδικασία Εισαγωγής
Οι αιτήσεις στα Ολλανδικά πανεπιστήμια ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου και έχουν καταληκτικές ημερομηνίες κατάθεσης που ξεκινούν από 15 Ιανουαρίου, 1η Απριλίου, 1η Μαΐου κλπ αναλόγως του προγράμματος σπουδών.
Κάθε πανεπιστήμιο από τη στιγμή που θα παραλάβει την αίτηση σας, θα εξετάσει αν έχετε στείλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τη σωστή δομή. Αν όχι, θα σας ζητήσει να τα στείλετε συμπληρωματικά. Στη συνέχεια θα εξετάσει αν οι προηγούμενες σπουδές σας είναι επαρκείς για το πρόγραμμα σπουδών που αιτήστε. Αν όχι, θα σας ζητήσει να δώσετε έξτρα τεστ.
Τέλος αν το πρόγραμμα εντάσσεται στην ομάδα Numerus Fixus, θα συμμετέχετε σε μια διαδικασία αξιολόγησης (Selection procedure) η οποία συνήθως περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο και κάποια τεστ αξιολόγησης είτε στην έδρα του πανεπιστημίου είτε online. Στα μέσα Απριλίου με Μάϊο θα σας ανατεθεί ο αριθμός κατάταξης (ranking number) με βάση τον οποίο θα εισαχθείτε στη σχολή εφ’ όσον είστε μέσα στον αριθμό των εισακτέων.
Τα ολλανδικά πανεπιστήμια εισήγαγαν πρόσφατα μια διαδικασία που ονομάζεται Matching «ταίριασμα». Το πανεπιστήμιο θα ζητήσει από τους υποψήφιους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο ανεπίσημα για να δει αν έχουν «ταιριάξει» σωστά με το σωστό πρόγραμμα σπουδών. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, ένα πανεπιστήμιο μπορεί να σας συστήσει να σπουδάσετε κάπου αλλού ή να βελτιώσετε κάποιες αδυναμίες σας.
Αυτό δεν είναι δεσμευτικό, αλλά έχει σχεδιαστεί για να βεβαιωθεί ότι οι υποψήφιοι έχουν σκεφτεί γιατί θέλουν να σπουδάσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και αν έχουν επαρκή κίνητρα για να είναι επιτυχείς.



Numerus Fixus
Το Numerus Fixus είναι ένας περιορισμός του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων σε δημοφιλή προγράμματα σπουδών. Αυτό είναι απαραίτητο όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για θέσεις και σχετικά χαμηλές απαιτήσεις εισόδου.
Τα περισσότερα αγγλόφωνα προγράμματα δεν υπόκεινται στο Numerus Fixus. Οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν την ιατρική, την ψυχολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διεθνή διοίκηση επιχειρήσεων, τις διεθνείς σχέσεις και τη φυσιοθεραπεία. Ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί το εύρος των προγραμμάτων που επηρεάζονται. Το 2021, η Επιστήμη Υπολογιστών έγινε για πρώτη φορά πρόγραμμα Numerus Fixus.
Τέλος, τους καλοκαιρινούς μήνες (πριν την 1η Σεπτεμβρίου) θα πρέπει να στείλετε με κούριερ στην έδρα του πανεπιστημίου τα πιστοποιημένα αντίγραφα των απαιτούμενων εγγράφων (απολυτήριο – πτυχίο αγγλικών) και βεβαίως να πληρώσετε την πρώτη δόση των διδάκτρων.
Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία
Στην Ολλανδία τα Αγγλόφωνα μεταπτυχιακά (Masters) έχουν διάρκεια συνήθως δύο έτη. Μπορείτε να καταθέσετε αίτηση μεταπτυχιακού σε έως και τέσσερα προγράμματα σπουδών.
Προϋποθέσεις για να γίνετε δεκτοί σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα
Πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Συνήθως απαιτείται βαθμός από 7.0 και πάνω (αναλόγως προγράμματος) και το πτυχίο να είναι συναφές με το μεταπτυχιακό.
Σε ότι αφορά το επίπεδο Αγγλικής Γλώσσας, θα χρειαστεί να έχετε πιστοποίηση με πτυχίο Cambridge Advanced αλλιώς IELTS με βαθμό 6.5 ή 7.0. Τα πτυχία για να γίνουν δεκτά θα πρέπει να είναι εντός των δύο τελευταίων ετών. Για τις κατευθύνσεις Οικονομικών – Εφαρμοσμένων Οικονομικών θα σας ζητηθεί πιστοποιητικό GMAT με βαθμό από 600 και πάνω ή GRE.
Διαδικασία Εισαγωγής
Τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρουν εισαγωγή δύο φορές το χρόνο, 1ο εξάμηνο (Σεπτέμβριος) και 2ο εξάμηνο (Φεβρουάριος)
Οι αιτήσεις ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου και έχουν καταληκτικές ημερομηνίες κατάθεσης Δεκέμβριο (για εισαγωγή στο 2ο εξάμηνο) και Ιούνιο (για εισαγωγή στο 1ο εξάμηνο) και πάντα αναλόγως του προγράμματος σπουδών.
Κάθε πανεπιστήμιο από τη στιγμή που θα παραλάβει την αίτηση σας, θα εξετάσει αν έχετε στείλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τη σωστή δομή. Αν όχι, θα σας ζητήσει να τα στείλετε συμπληρωματικά. Στη συνέχεια θα εξετάσει αν οι προηγούμενες σπουδές σας (με βάση την αναλυτική βαθμολογία αλλά και το βαθμό του πτυχίου) είναι επαρκείς για το πρόγραμμα σπουδών που αιτείστε. Αν όχι, θα σας προταθεί να παρακολουθήσετε ένα Pre-Master πρόγραμμα και στη συνέχεια να συνεχίσετε με το κυρίως μεταπτυχιακό.


Η πρόταση για Pre-Master course είναι από την εμπειρία μας μία πολύ καλή περίπτωση.
Τα μεταπτυχιακά προγράμματα της Ολλανδίας είναι πολύ απαιτητικά και δύσκολα στην παρακολούθηση αν οι υποψήφιοι δεν είναι πολύ καλά διαβασμένοι και προετοιμασμένοι από τις σπουδές του πρώτου πτυχίου.
Τέλος, μετά την απόφαση επιλογής προγράμματος, θα πρέπει να στείλετε με κούριερ στην έδρα του πανεπιστημίου τα πιστοποιημένα αντίγραφα των απαιτούμενων εγγράφων (Αναλυτική βαθμολογία- πτυχίο πανεπιστημίου – πτυχίο αγγλικών) και βεβαίως να πληρώσετε την πρώτη δόση των διδάκτρων πριν την έναρξη του προγράμματος.