Καθημερινά φοιτητικά έξοδα και κόστος ζωής στην Ολλανδία
Οι φοιτητές ξοδεύουν κατά μέσο όρο 800 € – 1.100 € το μήνα.

fagito gia foitites stin ollandia

Στέγαση

Ένα μέσο δωμάτιο στην Ολλανδία κοστίζει κάπου μεταξύ 300 και 600 ευρώ το μήνα. Το κόστος εξαρτάται από την πόλη όπου σπουδάζετε, τι περιλαμβάνεται στο ενοίκιο και τις ρυθμίσεις που κάνει το ίδρυμα. Η στέγαση στο Άμστερνταμ για παράδειγμα είναι πιο ακριβή από ό,τι σε μικρότερες πόλεις όπως το Enschede.

Τροφή

Τα περισσότερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρουν ζεστά γεύματα σε λογικές τιμές. Όλες οι πόλεις έχουν παμπ (που ονομάζονται eetcafés) όπου μπορείτε να πάρετε ένα καλό γεύμα σε καλή τιμή. Στις μεγαλύτερες πόλεις θα βρείτε πολλά ξένα εστιατόρια. Αλλά ο φθηνότερος τρόπος για φαγητό είναι να μαγειρεύετε μόνοι σας.

Μερικές μέσες τιμές:
ένα φλιτζάνι καφέ/τσάι σε καφετέρια: 2 €
ένα σάντουιτς με τυρί: 3 €
δείπνο σε τυπικό φοιτητικό εστιατόριο: 10 €

Μεταφορά

Μπορείτε να μετακινηθείτε εύκολα στην πόλη με ένα ποδήλατο. Αυτό δεν είναι μόνο τυπικά ολλανδικό αλλά και φθηνό μέσο μεταφοράς. Τα εισιτήρια του λεωφορείου κοστίζουν περίπου 2€ για ένα μόνο ναύλο στην πόλη. Μπορείτε να αγοράσετε μια κάρτα έκπτωσης 40% για εισιτήρια τρένου για ταξίδια εκτός των ωρών αιχμής. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο των Ολλανδικών σιδηροδρόμων για περισσότερες πληροφορίες.

Φοιτητικές εκπτώσεις

Πολλά μπαρ, εστιατόρια, μουσεία και κινηματογράφοι προσφέρουν φοιτητικές εκπτώσεις εφ’ όσον επιδείξετε την φοιτητική κάρτας από το ίδρυμά σας.

Η Διεθνής Φοιτητική Ταυτότητα (ISIC) μπορεί να σας προσφέρει εκπτώσεις σε ταξίδια, αγορές και μουσεία. Ισχύει παγκοσμίως.

Με την ολλανδική εκπτωτική κάρτα CJP θα λάβετε έκπτωση για πολλά φεστιβάλ, μουσεία και αγορές στην Ολλανδία.

foititikes ekptoseis stin ollandia
kostos zois stin ollandia

Δίδακτρα για φοιτητές Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα ετήσια δίδακτρα για φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινούν από 2.209 € για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Δίδακτρα για φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Για φοιτητές με άλλες εθνικότητες, τα μέσα δίδακτρα για προγράμματα πτυχίου είναι μεταξύ 6.000 και 15.000 ευρώ και για μεταπτυχιακό πρόγραμμα μεταξύ 8.000 και 20.000 ευρώ. 

Σπουδές και Εργασία

Εάν είστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είστε ελεύθεροι να εργάζεστε χωρίς περιορισμούς. Δεν χρειάζεστε άδεια εργασίας και δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τις ώρες εργασίας, πέραν των περιορισμών και κανόνων που ορίζονται από την ολλανδική νομοθεσία.

Πρακτική

Εάν σπουδάζετε σε ολλανδικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και θέλετε να κάνετε μια πρακτική άσκηση που είναι σχετική ή μέρος του προγράμματος σπουδών, δεν χρειάζεστε άδεια εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση η σχολή σου, ο εργοδότης πρακτικής άσκησης και εσύ, πρέπει να υπογράψετε μία συμφωνία πρακτικής άσκησης. 

Εργασία σε αυτοαπασχολούμενη βάση

Σε συνδυασμό με τις σπουδές σας, επιτρέπεται να εργαστείτε στο  Ολλανδία ως αυτοαπασχολούμενος, αρκεί να συνεχίσετε να πληροίτε τις απαιτήσεις για τη διαμονή σας. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των ωρών που επιτρέπεται να εργαστείτε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Επίσης, δεν χρειάζεστε άδεια εργασίας.

douleies foititon stin ollandia
douleia sto amsterntam