sweden

Η Σουηδία είναι μια ελκυστική χώρα για σπουδές στο εξωτερικό: Υπάρχουν περίπου 40 πανεπιστήμια πολλά από τα οποία κατατάσσονται στα κορυφαία παγκοσμίως, όπως το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, το Πανεπιστήμιο Λουντ ή το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στα οποία μπορείτε να σπουδάσετε στα αγγλικά και προσφέρουν περίπου 1.000 διαφορετικά αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών. Κάθε χρόνο, η Σουηδία προσελκύει σχεδόν 40.000 φοιτητές από το εξωτερικό.

Οι σπουδές στη Σουηδία είναι δωρεάν για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για όσους έχουν μόνιμη σουηδική άδεια παραμονής. Άλλοι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν δίδακτρα που συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 80.000 και 140.000 SEK ετησίως – περίπου. 8.000 έως 15.000 EUR ή 9.000 έως 17.000 USD. Υπάρχει επίσης ένα τέλος αίτησης για όσους προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μηνιαίο κόστος σπουδών

Τα κόστη που αναφέρονται εδώ είναι ενδεικτικά και πλησιάζουν τον γενικό μέσο όρο για μια απλή φοιτητική ζωή. Ο κάθε φοιτητής ως ξεχωριστό άτομο έχει το δικό του τρόπο ζωής για το πως ζει και πως ξοδεύει τα χρήματα του. Με βάση τα παρακάτω το μηνιαίο σύνολο είναι περίπου 850€.
Φοιτητική κατοικία: 420€
Τροφή: 200€
Κόστος μετακίνησης: 50€
Τηλέφωνο – internet: 30€
Διάφορα άλλα έξοδα: 150€

Απαιτήσεις βίζας για φοιτητές

Οι φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να σπουδάσουν στη Σουηδία χωρίς καμία υποχρέωση θεώρησης. Εάν είστε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να χρειαστεί να αποκτήσετε φοιτητική βίζα. 

Αγορά εργασίας για πτυχιούχους

Η Σουηδία φιλοξενεί μια σειρά από διεθνώς επιτυχημένες εταιρείες – σκεφτείτε τη Volvo, την IKEA ή την H&M – αλλά και μερικές από τις πιο συναρπαστικές startups των τελευταίων ετών – σκεφτείτε το Skype ή το Spotify. Η διεθνής φύση τέτοιων εργοδοτών καθώς και η υψηλή επάρκεια των Αγγλικών μεταξύ των Σουηδών καθιστούν αρκετά εύκολο για τους καταρτισμένους διεθνείς πτυχιούχους να περάσουν την πόρτα της σουηδικής αγοράς εργασίας, ακόμη και όταν οι γνώσεις τους στα σουηδικά είναι περιορισμένες. Η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει επίσης καταβάλει προσπάθειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους ξένους υπηκόους που επιθυμούν να ενταχθούν στο τοπικό εργατικό δυναμικό.

Study in Sweden in English

Κλίμα

Η Σουηδία είναι γνωστή για τους παγωμένους χειμώνες και τα σύντομα ήπια καλοκαίρια. Ενώ οι χειμώνες είναι μακριοί και σκοτεινοί, τα καλοκαίρια είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά όταν ο ουρανός δεν σκοτεινιάζει ποτέ. Στα τέλη/μέσα Ιουνίου, οι Σουηδοί γιορτάζουν το θερινό ηλιοστάσιο, που ονομάζεται “midsommar“.

Μεταφορά

Η Σουηδία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης, ανάμεσα στη Φινλανδία και τη Νορβηγία. Το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της είναι η Στοκχόλμη Arlanda με περισσότερους από 170 προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες μικρότερες πανεπιστημιακές πόλεις στη Σουηδία βρίσκονται κοντά σε τοπικά αεροδρόμια που είναι προσβάσιμα μέσω της Arlanda ή του δεύτερου, κυρίως εσωτερικού αεροδρομίου της Στοκχόλμης, Bromma. Η Σουηδία έχει επίσης ένα καλά ανεπτυγμένο δίκτυο τρένων και μια σειρά από εταιρείες χερσαίων λεωφορείων. Από την ακτή, μπορείτε επίσης να πάρετε συχνά φέρι για άλλες χώρες κατά μήκος της Βαλτικής Θάλασσας.

Πανεπιστήμια στη Σουηδία

Blekinge Institute of Technology
Chalmers University of Technology
Dalarna University 
EIT Urban Mobility Master School
Halmstad University 
Jönköping University 
Karlstad University 
Karolinska Institutet 
Kristianstad University 

KTH Royal Institute of Technology
Linköping University 
Linnaeus University 
Luleå University of Technology 
Lund University 
Mälardalen University 
Malmö University 
Mid Sweden University 
Örebro University
SLU – Swedish University of Agricultural Sciences
Södertörn University in Stockholm

Sophiahemmet University College
Stockholm School of Economics
Stockholm University
Umeå University
University of Borås
University of Gävle
University of Gothenburg
University of Skövde
University West 
Uppsala University
World Maritime University (WMU)